Utdeling av forskningsmidler 2024

Publisert av Mari Sandvold den 01.08.24.

Nevroendokrine svulster i fordøyelseskanalen

- kliniske og morfologiske aspekter

Tekst: Magnus Andreas Nordstrand, lege i spesialisering, Gastrokirurgisk avdeling, Stavanger universitetssjukehus.

I årene 2011-2016 ble det i regi av Stavanger Universitetssykehus (SUS) gjennomført og publisert viktig forskning på nevroendokrine svulster i gastrointestinal traktus og bukspyttkjertel (GEP-NET).

Arbeidet ble gjort av en dedikert forskningsgruppe bestående av flere gastrokirurger fra Gastrokirurgisk avdeling. Også Avdeling for patologi bidrog til forskningen. Professor Jon Arne Søreide var sentral gjennom disse årene, og er fremdeles i dag som professor emeritus, en pågangsdriver for forskningen på GEP-NET. For innsatsen ble han tildelt CarciNors forskningspris i 2016.

Forskningsgruppen publiserte i 2016 en populasjons-basert studie[1] som blant annet presenterte forekomsten av GEP-NET i Sør-Rogaland gjennom en tiårsperiode (2003-2013). Vi har nå fått REK-godkjenning for å utvide inklusjonsperioden med ytterligere 10 år, og vi har derfor prosjektplaner for nye studier, der antallet pasienter i en studiepopulasjon med GEP-NET er mer enn doblet sammenlignet med tidligere studier.

Magnus Andreas Nordstrand som er lege i spesialisering (LIS3) ved Gastrokirurgisk avdeling, skal nå videreføre forskningen knyttet til pasienter med GEP-NET, og dette planlegges som et doktorgradsarbeid. Patolog Dordi Lea (overlege, PhD) og professor emeritus Jon Arne Søreide blir veiledere i doktorgradsarbeidet. Det kan etter hvert også bli aktuelt å knytte andre medarbeidere til delprosjekter.

Det planlegges flere delmål som dels omhandler populasjonsbaserte epidemiologiske og demografiske aspekter, men som også vil fokusere på sykdomsoverlevelse, der bl.a. proliferasjonsmarkøren Ki67 og oppdaterte kriterier for bruk av denne kan gi ny informasjon knyttet til overlevelse. Vi vil også se på tidstrender og ulike pasienforløp hos pasienter med GEP-NET over en 20 års periode.

Som eneste sykehus for en populasjon på ca. 380 000 innbyggere, har vi en særdeles god oversikt over forekomsten av ulike pasientgrupper, inkludert pasienter med GEP-NET, og vi har tidligere vist at vi kan framskaffe vitenskapelige resultater som har internasjonal interesse, og er publisert i velrennomerte faglige tidsskrifter.

Vi er nå i oppstartsfasen av dette prosjektet, og i en slik fase er det alltid et gap mellom ressursbehov (for eksempel tid/delvis frikjøp av arbeidstid til forskning, utstyr, forbruksmaterialer, generell drift) og foreliggende finansiering av prosjektet. Det er et stort behov for å ha økonomiske midler til bruk for frikjøp av doktorgradsstipendiaten, men også til å dekke ekstrakostnader til nødvendige analyser, laboratoriehjelp, og til generell drift av et prosjekt som dette.

Selve prosjektet kan foreløpig ikke presentere egne nye resultater, og i denne startfasen er det derfor særdeles kjærkomment med finansiell støtte. Vi er takknemlige for at forskningsmidler fra CarciNor muliggjør en best mulig startperiode for prosjektet vårt, og vi ser fram til å kunne dele resultatene med dere når prosjektet er ferdig.

Referanse:

[1] O.M. Sandvik, K. Søreide, E. Gudlaugsson, J.T. Kvaloy, J.A. Søreide, Epidemiology and classification of gastroenteropancreatic neuroendocrine neoplasms using current coding criteria, Br J Surg, 103 (2016) 226-232.

Denne artikkelen ble først publisert i NETverket 1-2024.


CarciNors forskningsmidler 2024

Etter innsendt søknad som ble behandlet på styremøtet i mars vedtok styret å tildele forskningsmidler på 200.000,- NOK til prosjektet «Nevroendokrine svulster i fordøyelseskanalen - kliniske og morfologiske aspekter».

Målsettingen for CarciNors forskningsfond er å stimulere til forskningsprosjekter relatert til nevroendokrin kreft, for å sikre at vi finner fram til bedre metoder for utredning og behandling for de som blir rammet av nevroendokrin kreft. CarciNor har tidligere støttet forskning på nevroendokrine svulster i gastrointestinal traktus og bukspyttkjertel (GEP-NET) ved Stavanger universitetssjukehus. Det er gledelig at forskningen knyttet til pasienter med GEP-NET nå skal videreføres, og at inklusjonsperioden skal utvides med ytterligere 10 år. CarciNor ønsker å hjelpe til i en oppstartsfase av dette nye prosjektet.

På Landskonferansen i Bergen i april presenterte Nordstrand prosjektet ytterligere.