Gastroskopi - kikkertundersøkelser

Kikkertundersøkelser (endoskopi) er en fleksibel slange med kamera og lyssystem som kalles en endoskop. Dette brukes til å undersøke fordøyelseskanalen. 

 

Røret kan bli innført ned i halsen (gastroskopi) eller via rektum (koloskopi). I begge tilfeller kan pasienten bli tilbudt avslappende eller smertestillende medikament.Om vev som ser uregelmessig ut blir funnet igjennom denne prosedyren, så kan et vevstykke bli tatt og dette kan bli undersøkt under et mikroskop. En slik vev-biopsi kan være den eneste sikre måten å teste for en NET kreft.

 

 

Koloskopi

Koloskopi er en undersøkelse av endetarm, tykktarm og nederste del av tynntarm. Undersøkelsen utføres ved hjelp av et koloskop (tarmkikkert), en slags bøyelig kikkert formet som en slange med lys på, som føres inn i tarmen. Tarmens innside kan dermed inspiseres og bildene overføres til en dataskjerm. Hensikten med undersøkelsen er å påvise sykelige forandringer og eventuelt ta vevsprøver. Det er også muligheter for behandling under undersøkelsen, som å fjerne vev, utvide trange partier (blokking) og stoppe blødninger i tarmen.

Undersøkelsen utføres ved mistanke om betennelse eller kreft i tykktarm og nedre del av tynntarm. Undersøkelsen gjøres også ved mistanke om, eller ved forsnevringer på grunn av, kreft og betennelse.

 

 

net artikkel gastro

Gastroskopi

Gastroskopi er en undersøkelse av spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Slimhinnene kan dermed inspiseres og bildene overføres til en dataskjerm. Undersøkelsen er enkel og foretas på de fleste sykehus.Gastroskopi gjøres for å avdekke eventuell sykdom i slimhinnen som sår, betennelse, godartede eller ondartede svulster. Undersøkelsen benyttes også for å kontrollere at sår i magesekk og tolvfingertarm heles, og for å påvise og behandle kilden til akutt blødning i øvre mage-/tarmkanal.

Man kan ta vevsprøve, fjerne og injisere medikamenter ved gastroskopi. Undersøkelsen kan og anvendes ved laserbehandling av spiserør.

 

Andre aktuelle kikkertundersøkelser

Ultralyd brukt med endoskopi. 

Her blir ultralyd først brukt for å lokalisere mistenkelige innvendige områder før endoskopi blir brukt.

 

Endoskopi brukt med trådløs kapsel

Dette er en prosedyre som ikke medfører fysisk inngrep. Her brukes en liten kapsel, som inneholder et videokamera, dnne blir svelget av pasienten. Når kapselen passerer igjennom magetarmkanalen, registrerer informasjon om slimvevet i tynntarmen. Disse bildene blir sendt via radiofrekvenssignal til en dataregistreringsenhet som er festet til pasientens midje. Etter omlag 8 timer kommer kapselen ut med avføringen og datajournalen kan bli lastet over til en datamaskin hvor den kan bli undersøkt, redigert og dokumentert. 

 

Mer informasjon

  • Kreftlex(1)
  • Nevroendokrin kreft - Informasjonshefte til pasienter og pårørende(2)
  • The International Neuroendocrine Cancer Alliance (INCA), NET Cancer Day(3)

 

Kilder:

(1) Kreftlex http://kreftlex.no/no/Nevroendokrin-kreft.aspx 
(2) Nevroendokrin kreft - Informasjonshefte til pasienter og pårørende http://www.carcinor.no/images/stories/nevroendokrinkreft__pasient.pdf
(3) NET Cancer Day http://netcancerday.org/learn-more/what-is-net-cancer

 

Informasjon om nevroendokrin kreft som CarciNor deler er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos autorisert helsepersonell.

 

 

Kontakt oss

CarciNor
Postboks 11 Kjelsås
0411 Oslo

Tlf. 21 420 680
post(a)carcinor.no

Kontakt info her ....

For likepersoner

Web likeperson button

Web likeperson button logg inn Web likeperson button skjema

NETverket

NetVerket 2 2015 

CarciNors medlemsblad
Tilsendes fritt til alle medlemmer 
Bli medlem >>

Følg oss

sos button insos button fsos button tsos button psos button Ln

Web likeperson button snakke med

Web medlem button 2

Web gi gave button forsk blå

Web NET butikk button